„U svetu imate nevolju, ali budite hrabri – ja sam pobedio svet.” 

– Isus (Jovan 16:33)

Od koga očekujete zaštitu?
Da li vam je potrebna zaštita od zloga koju Isus nudi? 
Pročitajte ispod istinitu priču o nekome ko se sreo sa Isusom i doživeo Njegovu silu! 

Dramatizovana priča iz evanđelja po Marku 5:1-20

Veljko je podrhtavao dok je noćni vazduh šibao oko njegovog ogrtača, a gusta magla obavijala njegov prigušeni fenjer. „Hajde, Đuka, moramo da se vratimo krdu.” 

„Svinje će biti u redu, Veljko!” Đuka se popeo na nadgrobni kamen dok su se maleni kamenčići drobili pod njegovom težinom. „Pored toga, kada si poslednji put imao prilike da istražuješ ukletu grobnicu?”

„Ovo je veoma loša ideja.” Veljko se zagledao u tamu dok je slabašan odsjaj njegovog fenjera jedva osvetljavao ogromno korenje i zarasle grobnice. „Otac ne bi voleo da nas zatekne ovde. Znaš kakve priče kruže.”

Iznenada se začuo krik iz velike grobnice sa njihove leve strane. Veljko ispusti svoj fenjer i svetlost se ugasi. „Ovamo!” Đuka je prošaputao iza panja. Veljko se pridruži bratu, pa zajedno nastaviše da posmatraju pojavljivanje čudovišta. Nekako se crnilo čovekovih očiju činilo tamnijim od noćnog neba, a njegovo golo telo je bilo prekriveno zupčastim ožiljcima i posekotinama. Čak i na slabašnom mesečevom svetlu, braća su mogla da vide pomeranje mišića ispod njegove žilave kože. 

Odjednom je ovaj čovek, nalik čudovištu, ponovo ispustio krik i hladan talas je prešao preko braće dok su ga posmatrali kako juriša nizbrdo do obale. Očigledno je krenuo ka čoveku koji je upravo izašao iz malenog ribarskog brodića. Braća su prestravljeno gledala kako čudovište trči ka tom čoveku, očekujući da će ga rastrgnuti na komade. Ali, umesto da ga rastrgne, čudovišni čovek mu se baci pred noge. 

Braća nisu mogla da razaznaju šta mu je čovek rekao, ali su bez problema mogli da čuju odgovor čudovišnog čoveka koji je odzvanjao grobnicama odakle su sve to posmatrali: „Šta ja imam s tobom, Isuse, Sine Boga Svevišnjega? Zaklinjem te Bogom da me ne mučiš.”

„Ko je taj čovek?” Đuka prošaputa. „Zar je moguće da je on stvarno Sin Boga Svevišnjega?”

Čudovište ispusti krik i reče: „Zovu me Legion, jer nas je mnogo. Molimo te, nemoj nas poslati u bezdan. Pošalji nas među svinje, dopusti nam da uđemo u njih!”

Isus klimnu glavom i na stotine tamnih silueta iznenada izlete iz čudovišta dok je svaka zavijala ispunjena paklenim besom. Veljko i Đuka su užasnuto posmatrali demone koji su ušli u njihovo krdo svinja na udaljenom bržuljku. Svinje su u mukama cvilele, jurišale ka litici i bacale se u more. 

Braća su se vratila prema Isusu pomešanih emocija divljenja i straha. Čovek čudovište je bio isceljen, a Isus mu je nudio svoj ogrtač! Ko je bio ovaj Isus? Da li je njegova moć bila jača od one koju su imali zli duhovi? Kako je uspeo to da učini?   

Ako želite da dobijete Bibliju na poklon…

Ako želite da porazgovarate sa nekim ko je iskusio Isusovu spasonosnu silu nad tamom….

Mi smo obični ljudi koji su pronašli svrhu života, nadu i mir u Gospodu Isusu Hristu.